Locuri

Crama Tata și Fiul

Crama Tata și Fiul Focșani, Vrancea

Centru depozitare, condiționare și îmbuteliere vinuri

Crama și podgoria Nicorești, Galați

Cramă, vinificație primară, fermentare, sală barrique, hrube învechire vinuri la sticlă, plantații cu viță de vie

Crama și podgoria Cotești, Vrancea

Centru de vinificație, plantații cu viță de vie

Crama Tata și Fiul

La Focșani, strada Calea Moldovei nr. 35 – drumul E85 a fost construit un modern centru de depozitare, condiționare și îmbuteliere în perioada 2005 – 2006.

Depozitarea și condiționarea vinurilor se realizează în rezervoare de inox și fermentatoare cu temperatura controlată, ce are în vedere conservarea cât mai corectă a aromei, capacitatea de stocare fiind de peste 1,5 milioane litri.
Centrul este dotat cu o linie modernă de îmbuteliere sticle de diverse capacități, producție Italia, cât și o instalație de îmbuteliat vinul la bag in box.

Aici se află și depozitul de vinuri îmbuteliate, dotat cu instalație de climatizare, pentru a menține o temperatură optimă, constantă la vinuri.

Crama și podgoria Nicorești

Vinurile roșii au la origine strugurii din Dealurile Nicoreștilor – podgorie legendară din vremea lui Ștefan cel Mare. Podgoria Nicorești este încadrată de-a lungul paralelei 45, asemenea renumitelor zone Bordeaux și Toscana, recunoscute pentru vinurile roșii deosebite. Chiar dacă zona este recunoscută pentru strugurii roșii de calitate precum Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon și Băbească Neagră am plantat aici și soiuri albe: Fetească Albă, Riesling, Muscat Ottonel, Tămaioasă Românească care s-au aclimatizat foarte bine.

În mijlocul plantațiilor este situată crama cu o capacitate de depozitare de 1.000.000 l, unde are loc atât recepția strugurilor, desciorchinarea, macerarea strugurilor roșii, cât și fermentarea.

În perioada 2018-2019 și în anul 2022 am făcut noi investiții de modernizare completă a cramei:

  • toată tehnologia a fost schimbată cu utilaje noi, ultimele tehnologii în domeniu,
  • o capacitate de fermentare în cisterne inox cu temperatura controlată 1.100.000 lt.
  • macerarea și fermentarea vinurilor albe aromate și a vinurilor roșii are loc în vinificatoare de inox cu temperatură controlată și descărcare automată,
  • automatizarea întregului flux tehnologic,
  • prese pneumatice moderne,
  • filtrare tangențială,
  • maturare a vinurilor în barrique-uri stejar românesc ce au loc într-o nouă sală de maturare / învechire la barrique-uri.

Crama și podgoria Cotești

Din cel mai mare bazin viticol din tara – Vrancea, Crama Tata și Fiul a ales pentru vinurile albe și aromate renumita podgorie Cotești. Podgoria are un areal viticol întins, localitatea Cotești este atestată documentar de pe la 1471, când în Moldova domnea Ștefan cel Mare, iar în Țara Românească domnea Radu cel Frumos.

Podgoria este situată între Valea Milcovului și Valea Râmnicului, la 13 km de orașul Focșani, pe drumul național DN2- e85. Mărturiile arheologice pun în evidență faptul că din cele mai vechi timpuri, de pe vremea dacilor în această zonă se cultivă viță-de-vie. Compoziția geologică a solului este alcătuită din straturi de prundiș și pietriș care formează solurile aerate favorabile dezvoltării viței de vie. Solul prezintă o culoare roșie-brună. În timpul zilei absoarbe căldura razelor de soare pe care o cedează în timpul nopții. Această proprietate a solului, face ca vița de vie, în această zonă, să prezinte calități deosebite.

Aici întâlnim soiuri precum: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Fetească Regală, toate aceste soiuri fiind culese manual. În mijlocul plantațiilor cu viță de vie am construit în anul 2013 o cramă nouă, dotată cu ultimele tehnologii în domeniu. Aici are loc recepția strugurilor, desciorchinatul și zdrobitul, macerarea la frig a soiurilor aromate, presarea ușoară cu ajutorul preselor pneumatice, fermentarea în cisterne de inox cu temperatură controlată.